Dit ben ik!

dit-ben-ik

Vanmorgen begon ik in het boek “Dit ben ik!”, en ik heb het in 1 ruk uitlezen. Een juweel van een boek waarin, met behulp van de metaforen Maskers en Grime, uiteengezet wordt wat wij mensen doen met de onvolmaaktheden in ons levensverhaal (wegpoetsen en onderdrukken). Een prachtig boek voor iedereen die een stap wil zetten in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en groei!

Ik citeer de beschrijving op de achterkant van het boek:

We leven in een maatschappij waarin we denken dat levensgeluk maakbaar is. Op televisie kijken we naar programma’s over total make-overs en diĆ«ten, over opvoeden en financiĆ«le problemen. We hopen dat de experts van die programma’s onze problemen voor ons oplossen en dat we dan gelukkig worden. Op YouTube en Facebook laten we zien hoe bijzonder we zijn en wat voor fantastisch leven we hebben. Problemen zijn er niet en alles is mooi en fantastisch. Zo worden we de toneelspelers van ons eigen leven.

Maar wat blijft er van u over als u de mooie verhalen en de buitenkant eraf haalt?

In ‘Dit ben ik!’ ga je op zoek naar je ware ik. Het boek stelt vragen, geeft praktische voorbeelden en richting. Lieuwe Koopmans gebruikt hiervoor de Transactionele Analyse (TA), een persoonlijkheidstheorie en communicatiemodel ineen. De toegankelijke modellen en denkkaders maken complexe psychologische processen inzichtelijk en geven je handvatten voor persoonlijke en professionele groei. Een uniek boek waarmee je je zelfinzicht en zelfbewustzijn vergroot.

‘Dit ben ik!’ laat je kijken naar het effect dat je verleden heeft op je gedrag van vandaag. Want een belangrijk deel om tot antwoorden op je levensvragen te komen, ligt opgesloten in je eigen geschiedenis. TA is een prachtige manier om naar de verschillende delen van jezelf te kijken. Je krijgt inzicht in je eigen werkelijkheid, in jouw referentiekader. Dat is de basis om je keuzemogelijkheid te vergroten en om zo jezelf, en de anderen respectvol te benaderen. Aan de hand van TA kun je een autonoom mens worden dat met liefde en aandacht leeft in het hier en nu.